dimecres, 16 de gener del 2008

El guió literari i el guió tècnic

El guió literari és l'explicació argumental de la producció que es vol dur a terme, amb tota mena de detalls però sense desglossament de plans. Consisteix en la narració ordenada de les accions, sons i diàlegs que tindrà la producció final. El guió literari ha de ser clar, des del punt de vista del llenguatge, però no és la planificació exacta de la producció audiovisual.

Un guió literari pot tenir tres parts:

  • La idea central amb el màxim de claredat, amb molt poques paraules, habitualment una oració.
  • L'estructura o story line, que, partint de la idea inicial, presenta en poques línies l'estructura del projecte audiovisual, com a primer esquema de treball.
  • La sinopsi argumental, en què es concreta el tractament i la descripció de les diferents escenes en termes visuals, de manera clara i ordenada; és el punt de partida per elaborar el guió tècnic.


El guió tècnic és on el realitzador d’una producció videogràfica fica per escrit i amb dibuixos totes les instruccions per poder portar a la pràctica el guió literari.

El guió tècnic consta de dues parts:

  1. Storyboard:
  2. L'Storyboard descriu el tipus de plans que s'han de gravar, els diàlegs correspondents, la música, els efectes especials i l'acció que es du a terme així com les anotacions que poden ser d'interès durant la gravació.

  3. Instruccions pel rodatge:

Les instruccions per la gravació estan formades per esborranys del vestuari i les localitzacions.

L’Storyboard presentaria dos columnes: una destinada a la imatge i l’altre al so. En l’espai dedicat al so especificarem la banda sonora del vídeo, que consta de les següents parts:

  • Diàlegs (el que diuen els actors)
  • So ambient (sorolls de tot tipus)
  • Música
    • Original (creada expressament per al vídeo)
    • Música ja enregistrada.

En la part dedicada a la imatge s’assenyalaria el tipus de pla, posició, angulació i moviments de la camera, efectes especials de la imatge (son aquells procediments utilitzats per crear il·lusions o sensacions que son difícils d’aconseguir en la realitat o que son totalment irreals) i també poden anotar-se efectes que faciliten l’editatge com ara: fosos, fosos encadenats, etc.

Exemple de l'Srotyboard:


SO

IMATGE

1

So ambient: el vent que xiscla i el soroll de la pluja.

Pla General:

El protagonista puja lentament la muntanya.

2

So ambient: el mateix que l'anterior.

Música: comença a sentir-se una música penetrant i de misteri.

Primer Pla:

El protagonista s'atura i mira fixament cap a l'horitzó. Torna a caminar i la camera el segueix amb una panoràmica esquerradreta.

3

El so i la música igual que l'anterior pla.

Pla General de la muntanya.

Es veu molt lluny una caseta. No s'aprecia cap detall de la mateixa.

4

El so igual que l'anterior pla.

La música augmenta el seu dramatisme.

Pla General curt de la caseta i l'home que arriba fins ella. Entre en el quadre de la imatge. Descobreix que no té sostre i cau abatut al terra.

Fos a negre.


(informació extreta de la web www.xtec.cat)